ende

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2013
24
Apr

Quick start

We’ve had a fresh breeze and more than 1 knot of current helping us along on the first day and Pitufa’s flying along with 7 to 8 knots and the wind on her beam. After last-minute shopping, clearing up the boat and preparing for the passage we were actually looking forward to some days of lazy reading on the passage but life on passage turned out to be just as stressful as life on land. We caught a blackfin tuna of such dimensions that we decided to put some in jars for later on. After cutting up pieces for more than an hour we finally had 3 jars in the pressure cooker (first time we try this), but just as pressure was building up the flame went out–we had forgotten to fill up the kerosene tank (which we usually always do before a longer passage). Filling up kerosene on a rocking boat was quite a challenge, but it seems we need that, because in the end we spilled less than in calm conditions. After 3 hours the procedure was finally done and we now have our first selfmade cann ed tuna :-) +++++++++++++ Wir haben seit gestern eine frische Brise und mehr als 1 Knoten Stroemung, somit fliegt Pitufa mit 7 bis 8 Knoten mit dem Wind von der Seite dahin. Nach dem last-minute Einkaeufen, Klarieren, Vorbereiten, hatten wir uns ehrlich gesagt auf faule Lesetage auf der Ueberfahrt gefreut, aber das Leben auf See ist bis jetzt genauso stressig wie das Leben an Land. Wir haben einen derart riesigen Schwarzflossenthunfisch gefangen, dass wir beschlossen, einen Teil davon einzurexen. Nachdem ich eine Stunde lang Stueckerl hergeschnitten hatte, packten wir drei Glaeser in den Druckkochtopf (Erstversuch), aber gerade als sich Druck aufbaute, ging die Flamme aus – wir hatten vergessen Kerosin nachzufuellen (machen wir sonst immer vor einem laengeren Toern). Kerosin auf einem bockenden Schaukelboot einzufuellen war eine ziemliche Herausforderung, aber scheinbar brauchen wir genau das, wir haben naemlich weniger gepatzt als unter ruhigen Buchtbedingungen sonst. Nach drei Stunden war die Prozed ur abgeschlossen und wir haben unsere ersten, selbstgemachten Thunfischkonserven :-)

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